Elkészült Debrecen első autonóm háza tetején a hálózatra tápláló napelemes rendszer

2011-04-21 22:44
A debreceni ingatlan tetejére 54 db (81 m2) 220 W-os napelem kerül felszerelésre, melyet a hálózatra csatlakoztatnak három 3300 W-os inverteren keresztül, melyek biztosítják a megfelelő műszaki feltételeket az áram hálózatra való betáplálásához. Így létrejön egy 11,88 kW teljesítményű kiserőmű, mely részben kielégíti a vállalkozás energiaigényét, részben az időleges felesleget a szolgáltató hálózatába továbbítja, ahol az újrafelosztásra kerül más fogyasztók között. Ezzel a megoldással az éves energiaszükségletnek mintegy 82 %-a takarítható meg, várhatóan 14.968 kWh. A fejlesztés eredményeként jelentkező költségmegtakarítás: 739.616,- Ft/év. A beruházás élettartama 25 év. A beruházás közvetlenül a vállalkozás működési költségeinek csökkenését eredményezi, mely hosszú távon a versenyképesség javulásában és az eredményes gazdálkodás fenntartásában valósul meg. Ezáltal közvetlen célcsoportja a vállalkozás munkatársai, akiknek munkahelye és bére függ a vállalkozás sikerétől.
Elkészült Debrecen első autonóm háza tetején a hálózatra tápláló napelemes rendszer

A műszaki tartalom, technológia leírása: a jellemző műszaki paramétereket (teljesítmény, hatásfok, élettartam) igazoló - tervező, gyártó, forgalmazó által készített nyilatkozatok/árajánlatok/műleírások alapján

Az Ultraton technológiával készült 220 W csúcsteljesítményű napelemek 60 nagy hatékonyságú monokristályos cellából állnak, melyek egyenként 156x156 mm-es antireflektáns szegélyjel rendelkeznek. Ez a technológia jogosít fel minket arra, hogy garantáljuk a kiváló modul teljesítményt, még alacsonyabb napfénytartalom mellett is. A napelemtáblák egyenként 164,5 cm magasak, szélességük 98,5 cm, vastagságuk 3,5 cm és súlyuk 22 kg.
A gyártó garantálja a legjobb minőségű modulokat azáltal, hogy kizárólag a garantált és ellenőrzött (ISO minősítéssel ellátott) alapanyagot hasznosít. A modulok olyan tokba zárt cellák, melyek etilén vinil acetátból (EVA) állnak és 4 mm vastag nagy tűrőképességű edzett üveggel fedettek. Ez megvédi a modulokat a mechanikai és időjárási hatások (jégeső és jég stb.) káros következményeitől. A fehér zárt hátoldali rész további védelmet nyújt az elektromos kontaktoknál az olyan időjárási tényezőkkel szemben, mint a nedvesség. Ezeken túlmenően az erős alumínium váz a 8 előre kialakított tartószerkezethez rögzítést lehetővé tevő lyuk könnyen telepíthetővé teszi a modulokat. Végezetül a modulok vízálló Tyco kapcsolódobozzal vannak ellátva (TÜV bizonyítvánnyal rendelkezik), IP65-ös védelemmel, és két bypass (kitérő) diódával, amely megvédi a modulokat, az úgynevezett forró pont effektustól.
Számos felhasználás elképzelhető a rendszerrel: telekommunikáció, segélykérő és adatgyűjtő állomások, hajók, lakóautók, ipar, vidéki területek, pumpák, szivattyúk stb.
CEI/IEC 61215 minőségbiztosítási rendszer, 25 évig biztosítja a teljesítmény 80 %-át.

A Sunny Boy egy napenergia inverter, amely a napelemekből származó energiát (24 V egyenáramot) konvertálja alacsony feszültségű hálózathoz 220 – 240 V és 50 Hz váltóárammá.
A Sunny Boy SB3300 inverter legnagyobb előnye a kiváló hatásfok (94,4 %). Megbízható inverter, folyamatosan a maximális teljesítményt adja le a hálózaton, amíg kialakításuknak köszönhetően univerzálisan, széles körben felhasználható, kisebb rendszerektől egészen a néhány száz kilowattos rendszerekig. A robosztus alumínium borításnak és az OptiCool ventilátoros hűtésnek köszönhetően kiváló hatásfokot biztosítanak széles hőmérséklet tartományban. Mindemellett a galvanikus leválasztás széleskörű csatlakoztatási lehetőségeket is biztosít.
A Sunny Boy csak napelemekkel (napelemtáblákkal és vezetékekkel) működhet, a rendszert földelni kell. A hálózati megtáplálás alatt áram veszteség lép fel a celláknál. Az áram magnitúdója a modulok installálásának módszerétől függ, nem az időjárási körülményektől (hó, eső). Ez a működési áram veszteség nem haladhatja meg az 50 mA-t. A nagy kapacitású napelem modulok, mint a vékony filmrétegű modulok, cellákkal fémes alapon, csak alacsony 50 nF/kWp kapacitással párosulnak.

 

Leírás Rövidítés Beállítás
Maximum feszültség VPV 700 V (10C°-os cella hőmérsékleten)
Beérkező feszültség VPV 333 V – 613 V
Kimenő feszültség UPV 230 V
Megengedett feszültség ingadozás UPV 184 V – 253 V
Maximum bemenő áramerősség IPV 15,8 A
Leadott áramerősség   15 A
Maximum teljesítmény PDC 1700 Wp
Kimenő frekvencia Hz 50 Hz
Frekvencia ingadozás Hz 48 Hz – 51 Hz
Túltöltés biztosítás   Hőszabályzott varisztorokkal
Polaritás védelem   Rövidzárlat kapcsoló
Működési veszteség   0,25 W
Maximális hatékonyság   97,5 %
Súly kg 31 kg
Szélesség/magasság/mélység mm 468/613/242

 

Természetesen a fent részletezett berendezések mellett egy jól működő biztonságos rendszer üzemelése érdekében beépítésre kerül még egy AC túlfeszültség védelem (OBO V 25-B+C/3 + NPE+FS), egy 230V/16A AC kismegszakító, 440V/10A DC kismegszakító, valamint egy DC túlfeszültség védelem (OBO V 20-C/U-3PH)


Technológia folyamatábrája, fő műszaki paraméterek

A rendszer felépítése és működése egyszerű, és hatékony. A napsugárzás energiáját a fotovoltaikus modulok elektromos árammá (24V DC) alakítják. Ez az áram jut el egy inverterbe, mely feltranszformálja 230V-ra és váltóárammá alakítja. Ezen felül alkalmassá teszi arra hogy a villamos-hálózatba kerülhessen, és ott zavart ne okozhasson (pl. szinuszhullám figyelés, áramszünet esetén automatikus lekapcsolódás a hálózatról a visszatáplálás elkerülésére). A hálózatba táplált áram egyrészt a helyszínen fogyasztásra kerül, a helyben el nem fogyasztott mennyiség pedig a szolgáltató hálózatába jut, ahol elosztják más fogyasztók között.
A betáplált és fogyasztott áram mennyiségét mérik, és év végén elszámolják.

Fő berendezések és jellemzőik (az energiatermelés, - átalakítás, -elosztás és –végfelhasználás berendezései)


A két fő berendezés, amik egyben a leglényegesebb egységek is a napelemtáblák és az inverter.
Az IS4000P típusú 220 Wp-os napelemek 60 nagy hatékonyságú monokristályos cellából állnak, melyek egyenként 156x156 mm-esek antireflektáns szegélyjel. A modul 220 W csúcsteljesítményű, melyet egy viszonylag kis területről ér el, amely egy kiváló energia sűrűséget jelent m2-enként (136 W/m2). Az Ultraton technológiának köszönhetően, amely a gyártó 2006-os fejlesztésének eredménye, a modulok teljesítménye megnőtt, nagyobb a leadott energiamennyiség. A modulok maximum áramerőssége 7,5 A, a feszültség maximum áramnál 29,3 V és a névleges cella hőmérséklet 46 C°. A napelemek vízálló Tyco kapcsolódobozzal vannak ellátva (TÜV bizonyítvánnyal rendelkezik), IP65-ös védelemmel, és két bypass (kitérő) diódával, amely megvédi a modulokat, az úgynevezett forró pont effektustól.
A Sunny Boy SB3300 inverter, a napelemekből származó energiát (24 V egyenáramot) konvertálja alacsony feszültségű hálózathoz 220 – 240 V és 50 Hz váltóárammá. A Sunny Boy SB1700 csak napelemekkel (napelemtáblákkal és vezetékekkel) működhet, továbbá üzembiztonsági okok miatt a rendszert földelni kell. A hálózati megtáplálás alatt áram veszteség lép fel a celláknál. Az áram magnitúdója a modulok installálásának módszerétől függ, nem az időjárási körülményektől (hó, eső). Ez a működési áram veszteség nem haladhatja meg az 50 mA-t. A nagy kapacitású napelem modulok, mint a vékony filmrétegű modulok, cellákkal fémes alapon, csak alacsony 50 nF/kWp kapacitással párosulnak. A SMC inverterek maximumfeszültsége 700 V 10C°-os cella hőmérsékleten, kimenő feszültsége 230 V, maximum bemenő áramerősség 15,8 A, leadott áramerősség 15 A, maximum teljesítmény 1700 Wp.

Kapacitás és energiamérleg

A jelenlegi állapot szerint a vállalkozás 1.301.890 kWh áramot fogyaszt. A beruházással ennek a kb. 50%-t kívánják kiváltani megújuló energiahordozó alkalmazásával. A beruházás során telepítésre kerül 54 db, egyenként 220W teljesítményű napelem, és ehhez kapcsolódóan három darab 3300 W teljesítményű SMA Sunny Boy SB1700 inverter. A berendezések csúcsteljesítménye összesen 11.880 W, azaz 11.88 kW. Várható éves energiatermelése 14.968 kWh.

Ügyfélszolgálat
+36 70 454 6804
Iratkozzon fel hírlevelünkre!