Elkészült Bocskaikert első hálózatra tápláló napelemes rendszere

2011-04-21 22:51
A Bocskaikert Csillag u. 1/B alatti orvosi rendelő tetejére 8 db. 200W-os napelem kerül felszerelésre, melyet a hálózatra csatlakoztatnak egy db. SMA SB1700 W-os inverteren keresztül, melyek biztosítják a megfelelő műszaki feltételeket az áram hálózatra való betáplálásához. Így létrejön egy 1,6 kW teljesítményű kiserőmű, mely fedezi a vállalkozás energiaigényét, részben az időleges felesleget a szolgáltató hálózatába továbbítja, ahol az újrafelosztásra kerül más fogyasztók között. Ezzel a megoldással az éves energiaszükséglet mintegy 2035 kWh takarítható meg, amley 44,3 Ft/kWh árfolyamon számolva 90 151 Ft, valamint 177,51 kWh/év nyereség érhető el a betáplálás révén, amely a mindenkori átvételi ár 85 %-a, azaz 37,65 Ft ezzel 6684 Ft nyereség érhető el. A fejlesztés eredményeként jelentkező költségmegtakarítás: 96 835,- Ft/év. A nyereség költség megtakarításként fog jelentkezni, ugyanis az orvosi rendelő működési idejét 2010. január elsejétől ki kívánják terjeszteni, ami meg fogja növelni az áramfogyasztást is. Ezekből következően nem nyereség, hanem megtakarítás lesz a napelemes rendszer által 2010-től termelt 2212,51 kWh/év. A beruházás élettartama 30 év. A beruházás közvetlenül a vállalkozás működési költségeinek csökkenését eredményezi, mely hosszú távon a versenyképesség javulásában és az eredményes gazdálkodás fenntartásában valósul meg. Ezáltal közvetlen célcsoportja a vállalkozás munkatársai, akiknek munkahelye és bére függ a vállalkozás sikerétől.
Elkészült Bocskaikert első hálózatra tápláló napelemes rendszere

A műszaki tartalom, technológia leírása: a jellemző műszaki paramétereket (teljesítmény, hatásfok, élettartam) igazoló - tervező, gyártó, forgalmazó által készített nyilatkozatok/árajánlatok/műleírások alapján

Az Ultraton technológiával készült 200 W csúcsteljesítményű napelemek 60 nagy hatékonyságú monokristályos cellából állnak, melyek egyenként 156x156 mm-es antireflektáns szegélyjel rendelkeznek. Ez a technológia jogosít fel minket arra, hogy garantáljuk a kiváló modul teljesítményt, még alacsonyabb napfénytartalom mellett is. A napelemtáblák egyenként 164,5 cm magasak, szélességük 98,5 cm, vastagságuk 3,5 cm és súlyuk 22 kg.
A gyártó garantálja a legjobb minőségű modulokat azáltal, hogy kizárólag a garantált és ellenőrzött (ISO minősítéssel ellátott) alapanyagot hasznosít. A modulok olyan tokba zárt cellák, melyek etilén vinil acetátból (EVA) állnak és 4 mm vastag nagy tűrőképességű edzett üveggel fedettek. Ez megvédi a modulokat a mechanikai és időjárási hatások (jégeső és jég stb.) káros következményeitől. A fehér zárt hátoldali rész további védelmet nyújt az elektromos kontaktoknál az olyan időjárási tényezőkkel szemben, mint a nedvesség. Ezeken túlmenően az erős alumínium váz a 8 előre kialakított tartószerkezethez rögzítést lehetővé tevő lyuk könnyen telepíthetővé teszi a modulokat. Végezetül a modulok vízálló Tyco kapcsolódobozzal vannak ellátva (TÜV bizonyítvánnyal rendelkezik), IP65-ös védelemmel, és két bypass (kitérő) diódával, amely megvédi a modulokat, az úgynevezett forró pont effektustól.
Számos felhasználás elképzelhető a rendszerrel: telekommunikáció, segélykérő és adatgyűjtő állomások, hajók, lakóautók, ipar, vidéki területek, pumpák, szivattyúk stb.
CEI/IEC 61215 minőségbiztosítási rendszer, 25 évig biztosítja a teljesítmény 80 %-át.

A Sunny Boy egy napenergia inverter, amely a napelemekből származó energiát (24 V egyenáramot) konvertálja alacsony feszültségű hálózathoz 220 – 240 V és 50 Hz váltóárammá.
A Sunny Boy SB1700 inverter legnagyobb előnye a kiváló hatásfok (93,5 %). Megbízható inverter, folyamatosan a maximális teljesítményt adja le a hálózaton, amíg kialakításuknak köszönhetően univerzálisan, széles körben felhasználható, kisebb rendszerektől egészen a néhány száz kilowattos rendszerekig. A robosztus alumínium borításnak és az OptiCool ventilátoros hűtésnek köszönhetően kiváló hatásfokot biztosítanak széles hőmérséklet tartományban. Mindemellett a galvanikus leválasztás széleskörű csatlakoztatási lehetőségeket is biztosít.
A Sunny Boy csak napelemekkel (napelemtáblákkal és vezetékekkel) működhet, a rendszert földelni kell. A hálózati megtáplálás alatt áram veszteség lép fel a celláknál. Az áram magnitúdója a modulok installálásának módszerétől függ, nem az időjárási körülményektől (hó, eső). Ez a működési áram veszteség nem haladhatja meg az 50 mA-t. A nagy kapacitású napelem modulok, mint a vékony filmrétegű modulok, cellákkal fémes alapon, csak alacsony 50 nF/kWp kapacitással párosulnak.

 

Leírás Rövidítés Beállítás
Maximum feszültség VPV 700 V (10C°-os cella hőmérsékleten)
Beérkező feszültség VPV 333 V – 613 V
Kimenő feszültség UPV 230 V
Megengedett feszültség ingadozás UPV 184 V – 253 V
Maximum bemenő áramerősség IPV 15,8 A
Leadott áramerősség   15 A
Maximum teljesítmény PDC 1700 Wp
Kimenő frekvencia Hz 50 Hz
Frekvencia ingadozás Hz 48 Hz – 51 Hz
Túltöltés biztosítás   Hőszabályzott varisztorokkal
Polaritás védelem   Rövidzárlat kapcsoló
Működési veszteség   0,25 W
Maximális hatékonyság   97,5 %
Súly kg 31 kg
Szélesség/magasság/mélység mm 468/613/242

 

Természetesen a fent részletezett berendezések mellett egy jól működő biztonságos rendszer üzemelése érdekében beépítésre kerül még egy AC túlfeszültség védelem (OBO V 25-B+C/3 + NPE+FS), egy 230V/16A AC kismegszakító, 440V/10A DC kismegszakító, valamint egy DC túlfeszültség védelem (OBO V 20-C/U-3PH)

Ügyfélszolgálat
+36 70 454 6804
Iratkozzon fel hírlevelünkre!