Elkészült a Debreceni Egyetem Fizika tanszékének első hálózatra tápláló napelemes rendszere

2011-05-09 19:38
A Debreceni Egyetem Fizika Intézetének tetejére 6 db. 200 W-os napelem kerül felszerelésre, melyet a hálózatra csatlakoztatnak egy db. SMA SB1200 W-os inverteren keresztül, melyek biztosítják a megfelelő műszaki feltételeket az áram hálózatra való betáplálásához. Így létrejön egy 1,2 kW teljesítményű kiserőmű, mely fedezi a vállalkozás energiaigényét, részben az időleges felesleget a szolgáltató hálózatába továbbítja, ahol az újrafelosztásra kerül más fogyasztók között.
Elkészült a Debreceni Egyetem Fizika tanszékének első hálózatra tápláló napelemes rendszere

Ezzel a megoldással az éves energiaszükséglet mintegy 1380 kWh takarítható meg, amley 44,3 Ft/kWh árfolyamon számolva 61 334 Ft érhető el a betáplálás révén. A nyereség költség megtakarításként fog jelentkezni az egyetem számára. A beruházás valódi célja a kutatás biztosítása, ezért a beruházáshoz meteorológiai állomást is telepítenek, valamint az automata távfelügyeleti rendszer is kialakításra kerül.

A beruházás élettartama 25 év, amely hosszú távon biztosít kutatási és kísérleti terepet az egyetemi dolgozók és diákok számára.

A műszaki tartalom, technológia leírása: a jellemző műszaki paramétereket (teljesítmény, hatásfok, élettartam) igazoló - tervező, gyártó, forgalmazó által készített nyilatkozatok/árajánlatok/műleírások alapján.

Az Ultraton technológiával készült 220 W csúcsteljesítményű napelemek 60 nagy hatékonyságú monokristályos cellából állnak, melyek egyenként 156x156 mm-es antireflektáns szegélyjel rendelkeznek. Ez a technológia jogosít fel minket arra, hogy garantáljuk a kiváló modul teljesítményt, még alacsonyabb napfénytartalom mellett is. A napelemtáblák egyenként 164,5 cm magasak, szélességük 98,5 cm, vastagságuk 3,5 cm és súlyuk 22 kg.

A gyártó garantálja a legjobb minőségű modulokat azáltal, hogy kizárólag a garantált és ellenőrzött (ISO minősítéssel ellátott) alapanyagot hasznosít. A modulok olyan tokba zárt cellák, melyek etilén vinil acetátból (EVA) állnak és 4 mm vastag nagy tűrőképességű edzett üveggel fedettek. Ez megvédi a modulokat a mechanikai és időjárási hatások (jégeső és jég stb.) káros következményeitől. A fehér zárt hátoldali rész további védelmet nyújt az elektromos kontaktoknál az olyan időjárási tényezőkkel szemben, mint a nedvesség. Ezeken túlmenően az erős alumínium váz a 2 előre kialakított tartószerkezethez rögzítést lehetővé tevő lyuk könnyen telepíthetővé teszi a modulokat. Végezetül a modulok vízálló Tyco kapcsolódobozzal vannak ellátva (TÜV bizonyítvánnyal rendelkezik), IP65-ös védelemmel, és két bypass (kitérő) diódával, amely megvédi a modulokat, az úgynevezett forró pont effektustól.

Számos felhasználás elképzelhető a rendszerrel: telekommunikáció, segélykérő és adatgyűjtő állomások, hajók, lakóautók, ipar, vidéki területek, pumpák, szivattyúk stb.

CEI/IEC 61215 minőségbiztosítási rendszer, 25 évig biztosítja a teljesítmény 80 %-át.

A Sunny Boy egy napenergia inverter, amely a napelemekből származó energiát (24 V egyenáramot) konvertálja alacsony feszültségű hálózathoz 220 – 240 V és 50 Hz váltóárammá.

A Sunny Boy SB1100 inverter legnagyobb előnye a kiváló hatásfok (93,5 %). Megbízható inverter, folyamatosan a maximális teljesítményt adja le a hálózaton, amíg kialakításuknak köszönhetően univerzálisan, széles körben felhasználható, kisebb rendszerektől egészen a néhány száz kilowattos rendszerekig. A robosztus alumínium borításnak és az OptiCool ventilátoros hűtésnek köszönhetően kiváló hatásfokot biztosítanak széles hőmérséklet tartományban. Mindemellett a galvanikus leválasztás széleskörű csatlakoztatási lehetőségeket is biztosít.

A Sunny Boy csak napelemekkel (napelemtáblákkal és vezetékekkel) működhet, a rendszert földelni kell. A hálózati megtáplálás alatt áram veszteség lép fel a celláknál. Az áram magnitúdója a modulok installálásának módszerétől függ, nem az időjárási körülményektől (hó, eső). Ez a működési áram veszteség nem haladhatja meg az 50 mA-t. A nagy kapacitású napelem modulok, mint a vékony filmrétegű modulok, cellákkal fémes alapon, csak alacsony 50 nF/kWp kapacitással párosulnak.

 

Leírás Rövidítés Beállítás
Maximum feszültség VPV 700 V (10C°-os cella hőmérsékleten)
Beérkező feszültség VPV 333 V – 613 V
Kimenő feszültség UPV 230 V
Megengedett feszültség ingadozás UPV 184 V – 253 V
Maximum bemenő áramerősség IPV 15,8 A
Leadott áramerősség   15 A
Maximum teljesítmény PDC 1700 Wp
Kimenő frekvencia Hz 50 Hz
Frekvencia ingadozás Hz 48 Hz - 51 Hz
Túltöltés biztosítás   Hőszabályzott varisztorokkal
Polaritás védelem   Rövidzárlat kapcsoló
Működési veszteség   0,25 W
Maximális hatékonyság   97,5 %
Súly kg 31 kg
Szélesség/magasság/mélység mm 468/613/242

Természetesen a fent részletezett berendezések mellett egy jól működő biztonságos rendszer üzemelése érdekében beépítésre kerül még egy AC túlfeszültség védelem (OBO V 25-B+C/3 + NPE+FS), egy 230V/16A AC kismegszakító, 440V/10A DC kismegszakító, valamint egy DC túlfeszültség védelem (OBO V 20-C/U-3PH)

Ügyfélszolgálat
+36 70 454 6804
Iratkozzon fel hírlevelünkre!