Beüzemelésre került Baján az Eötvös József Főiskola napkollektoros rendszere

2011-04-21 22:16
A bajai Eötvös József Főiskola Beszédes József kollégiumán kialakításra került 16 db. NAU kollektorból, 2 db 800 literes tartályból és kiegészítőkből álló napkollektoros rendszer. A kollektorok a kollégium használati melegvíz felhasználását fogják 75 %-ban csökkenteni, hozzájárulva ezzel a Főiskola haladó szellemiségéhez és környezettudatosságához. Fontos szempont volt ugyanakkor a meglévő magas költségek csökkentése is.
Beüzemelésre került Baján az Eötvös József Főiskola napkollektoros rendszere

Rendszer leírás:

A napkollektoros rendszer működését RESOL vezérlések fogják szabályozni. Amennyiben a síkkollektorokban lévő folyadék hőmérséklete meghaladja a puffer tartályokban lévő víz hőmérsékletét a vezérlések bekapcsolják a keringető szivattyúkat és fűteni kezdik a két darab párhuzamosan kötött 800 literes tartályt. Ha a hőmérséklet visszahül a kollektorban a vezérlések automatikusan kikapcsolják a keringető szivattyúkat. A maximálisan beállított tartályhőmérséklet elérését követően a vezérlések leállítják a tartályok fűtését. A vezérlések rendelkeznek fagyvédelem funkcióval, azaz a külső hőmérséklet 2 C° alá csökkenése esetén bekapcsolják a keringető szivattyúkat, a rendszer 60 – 40 arányban víz–glikol keverék elegye, amely szintén biztosítja a fagymentességet. A vezérlések kollektor túlmelegedés elleni védelemmel is el vannak látva, azaz 115 C° fölötti kollektor hőmérséklet fölött automatikusan kikapcsolják a keringető szivattyúkat megakadályozva ezzel a rendszer esetleges károsodását.
A rendszer fontos részét képezik az NAU BE Ultra plus síkkollektorok, amelyek kiváló hatékonyságát a német gyár 85,6 %-os hatékonyságot biztosító rendszere adja. Minden kollektor 10 baros nyomáspróbán átesett, ellenőrzött termék, amelyek akár 170 C° előállítására is alkalmasak. A kollektorok magas tetőn való elhelyezése sajátos megoldást takar, ugyanis a lapos tetőn a NAU ZBR2 alu tartó szerkezetre lesznek szerelve, amelyek beton tömbökhöz lesznek rögzítve. A beton tömbök saját súlyuknál fogva rögzítik a kollektorokat. A tető és a beton tömb között cserép tető tartó léceihez kerülnek rögzítésre. A tartókeret is gyári termék, saválló acélból készült.


A Stiebel Eltron SOKI+ állomások adják a kollektor kör védelmi rendszerét. Az állomások része a 6 baros lefuvató szelep, amely megakadályozza a túl nagy nyomás kialakulását. A manuális nyomás és hőmérő a digitális kijelzőkön túl ad tájékoztatást. Az átfolyásmérő és szabályzó a rendszer átfolyási sebességének beállítására szolgál, amely segít optimalizálni a rendszer fűtési tényezőjét. A rendszer részét képezik az ELBI tágulási tartályok (50 liter), amelyek a rendszer túlnyomását segítenek elkerülni, illetve a nyomásváltozás mértékét csökkentik.
A víz-glikol keveréket megfelelő (22 mm) vastagságú rézcsöveken keresztül juttatja a rendszer a szigetelt puffer tartályokba. A hőcserélőkön keresztül felmelegített víztömeg hőleadása szintén hőcserélőkön keresztül történik.
A Használati melegvíz fűtés esetében 16 NAU BE Ultra plus síkkollektor került tervezésre. A kollektorok NAU tartószerkezetekkel kerülnek rögzítésre a tetőhöz, amely alumíniumból készült. A NAU kollektorok 85,6 %-os hatékonysággal képesek működni.
A kollektorokban megtermelt hőt a keringető szivattyúk működése segítségével a Climaflex szigeteléssel ellátott rézcsöveken keresztül a Quantum 800 literes egy tárolókba viszi, ahol leadja a hőt. A jelenleg a rendszerben lévő melegvíz tároló megmarad, kisegítő fűtésként lehetőség van az üzembiztos működésre. A 2 db. 800 literes tartály a már meglévő tartály elé lesz bekötve, ezzel a megoldással a meglévő tartály már előmelegített vizet kap.
A napkollektorok melegvizének hasznosítása melegvíz készítéséhez hőcserélős melegvíztárolóban történik. A használati-melegvíztároló fűtése kiegészíthető elektromos fűtőbetéttel választható. A napkollektor által előállított melegvizet a vezérlés által vezérelt szivattyú be, illetve ki kapcsolásával a tartály fölmelegítésére használjuk. Amint a tartály hőmérséklete eléri a vezérlésen beállított maximális tartályhőmérsékletet a szivattyú kikapcsol, megóvva ezzel a rendszert a túlmelegedéstől. A vezérlésen beállítható fagyvédelem is, amellyel a rendszer téli elfagyása óvható meg.

Rendszer séma


Cső vezetés

A napkollektorok és a tartályok összekötését 22 mm-es rézcsővel, vagy ¾ -es GEBO csővel végezzük. A tetőn beton tömbökhöz rögzítjük a csővezetékeket, SERCO bilicsek segítségével.
Az oldalfalon a csatorna rögzítő elemekhez lesznek (nem történik bilicselés a dísztéglába). A kazánház oldalfalán négy db 35 mm átmérőjű lyukon keresztül történik a csővezetékek bevezetése.
A kazánházban SERCO bilincsek segítségével az oldalfalon bilincselünk a tartályokig.
A használati melegvíz 6/4-es csövön keresztüli betáplálását megbontjuk és záró csapokkal elé kötjük a párhuzamosan kötött szolár használati melegvizes tartályokat. A párhuzamosításig 6/4-es csővel végezzük az összekötést, a T elágazást követően 28 mm-es rézcsővel.
 

Ügyfélszolgálat
+36 70 454 6804
Iratkozzon fel hírlevelünkre!